Blejski grad, četrtek, 23. 7. 2015 – Duo Furioso
V okviru letošnjega Akkoredeon Festival Kaernten Gorenjska bo na Blejskem gradu v četrtek, 23. julija, ob 20.30 koncertiral priznani Duo Furioso. V duetu igrata harmonikarja Akademije za glasbo v Ljubljani Nikolina Furić in Mirko Jevtović. Slednji prejema najvišja priznanja tako na tekmovanjih v Sloveniji kot v tujini. Duo Furioso izvaja tudi številne skladbe, ki so bile napisane prav zanju.

Akkoredeon Festival Kaernten Gorenjska letos potekal tretjič zapored, festivalsko dogajanje pa združuje koncerte ter glasbeno izobraževanje za najmlajše harmonikarje, ki bo potekalo na gradu Landskron. Pobudnika festivala sta Roman Pechmann, profesor harmonike na Celovškem deželnem konzervatoriju ter Gašper Primožič, ki s festivalom skušata približati različne pedagoške izkušnje ter različno kulturo.

Blejski grad, vse do konca avgusta – Razstava del Ejti Štih
V Galeriji Stolp so na ogled platna Ejti Štih, priznane slikarke, domačinke, ki sicer živi in ustvarja v Boliviji. Razstavi svojih sodobnih in humornih del je nadela aktualen naslov Selfiji/Selfys.

Ejti Štih je študirala na Likovni akademiji v Ljubljani in se izpopolnjevala v ateljeju Krsta Hegedušića v Zagrebu. Od leta 1982 živi in ustvarja v Santa Cruzu de la Sierra v Boliviji. Njena ustvarjalnost se razprostira od risbe, slikarstva, kiparstva, instalacij, oblikovanja plakatov do ilustracij za knjige. Prav tako je izdelala kostume in scenografijo za več kot 45 gledaliških del. Za litografijo je leta 1981 dobila Študentsko Prešernovo nagrado in leto kasneje Borštnikovo nagrado za scenografijo. Prav tako je prejemnica več mednarodnih nagrad. Od leta 2005 vodi tudi neprofitno Galerijo Manzana 1 Espacio de Arte, ki jo je ustanovila v Boliviji skupaj s stanovskima kolegoma Samostojno je razstavljala v Sloveniji, Boliviji, Franciji, Španiji, Belgiji, Čilu, Argentini, Peruju, Združenih državah Amerike, Braziliji, na Portugalskem, Nizozemskem in na Kubi.

Blejska promenada, veliki oder, petek, 24. julija 2015 ob 20.30 uri – Orquesto Mercadonegro
V okviru 25. Okarina festivala na Bled prihaja skupina Orquesta Mercadonegro (Kuba, Peru, Brazilija). Zasedba Mercadonegro predstavlja novi val salse. Člani številčne skupine so imigranti iz Latinske Amerike, ki so dom našli v Evropi, ime zasedbe pa izdaja njihove afriške korenine. Njihov stil ni čista salsa, ki so se je naučili od mojstrov, kot je violinist Alfredo de la Fé ali Celia Cruz, kraljica tega žanra, ki so se ji pridružili na odru na več njenih turnejah. Gre za svež stil, nov pogled, ki zaobjema problematiko priseljevanja, integracijo v zahodno in univerzalno kulturo.

Zasedba Mercadonegro je zaradi svojega sloga Salsa Dura priljubljena med plesalci salse, gostovali pa so na najpomembnejših festivalih latino glasbe in salse ter festivalih etno glasbe po svetu. Na velikem odru na blejski promenadi bodo nastopili v petek, 24. julija, ob 20.30. Vstopnine ni. Podroben program 25. Okarina festivala, ki se nadaljuje v sredo, 29. 7. in bo trajal vse do 9. 8., na festivalski spletni strani www.festival-okarina.si.

Cena vstopnice za koncertne večere na Blejskem gradu je plačilo vstopnine na grad. Vstopnice za obisk Blejskega gradu je mogoče kupiti tudi na prodajnem mestu v Ljubljani, na glavni avtobusni postaji / Avtobusna postaja Ljubljana d. d.