VABILO NA VODENO PREDSTAVITEV RAZSTAVE – BLED NEKOČ

Na prošnjo Muzejskega društva Bled bo župan Janez Fajfar za člane in simpatizerje društva v ponedeljek, 31. avgusta ob 17. uri na zanimiv način razložil vsebino razstave na jezerski promenadi. Zaželene so predhodne prijave na e-mail muzejskodrustvobled@gmail.com Podatke je možno posredovati tudi na samem vodenju.

Od 24. avgusta do 15. septembra je ob jezeru postavljena na ogled fotografska razstava Bled nekoč. Niko Mučič iz podjetja CUT Bled in župan Janez Fajfar v sodelovanju s Turizmom Bled predstavljata podobo Bleda od druge polovice 19. stoletja do 80. let prejšnjega na starodobnih fotografijah. Marsikaj se je spremenilo, a romantična podoba kraja z jezerom, otokom in gradom je enaka kot danes, zato nosi ime Imago paradisi – Podoba raja. Besedila pod fotografijami sta prispevala Janez Fajfar in Romana Purkart.

Na ogled je med drugim najstarejša fotografija obiska cesarja Franca Jožefa, ki je bil na Bledu 16. julija 1883 in najmlajša fotografija nastala na otvoritvi sezone leta 1986. Fotografije prikazujejo del blejske stavbne dediščine, kamor sodijo stari hotel Park, stara Mežaklo in Mirni dol. Včasih je bil odnos do dediščine žal slab, tako se je za vedno izgubila ena izmed izjemnih podob Bleda, ki jo je predstavljala stavbna dediščina. Zanimive so tudi fotografije, ki prikazujejo obrti, s katerimi so se ukvarjali Blejci.