Spoštovani člani in članice in vsi ljubitelji zgodovine!

Zaključujemo leto 2019. Poglejmo kaj smo naredili.

Na štirih Večerih z MD Bled so nam predavali: Matjaž Mazi – Malta in malteški vitezi, Ifigenija Simonovič – z gosti PENa, Jure Sinobad – Miklova Zala, dr. Peter Krečič –Plečnik, živeti popolno,.

Enajsto številko Razgledov 2019 so napisali: Tone Marolt, Anja Bunderla, Valentin Cundrič,  Pavel Jamnik in Janez Bizjak, dr. Monika Kokalj Kočevar, Maja Lakota, Damjan Mulej, dr. Andrej Gaspari, Ana Vrtovec Beno in Petra Gorenc Kaplan, Martin Šolar, Marjan Zupan, Vojko Zavodnik,

V Mali šoli zgodovine nam je v pomladnem ciklusu osmih predavanjih Miloš Klemen Mahorčič predstavili Medičejce. Da se spomnimo naslovov. Firence in Medičejci. Rojstvo renesanse. Družinska politika. Medičejski papeži. Od meščana do vladarja. Medičejki na prestolu Francije. Obdobje ambicij. Zaton Medičejcev.

V jesenskem ciklusu štirih predavanj nam je Milan Škrabec predstavil Karađorđeviće -Karađorđe – ponovno rojstvo srbske države. Peter I. Osvoboditelj. Aleksander I. – oče Jugoslavije. Knez Pavle, kralj Peter II. – zaton dinastije.

V so organizaciji smo predstavili delo Vojka Zavodnika, Po sledeh Arnolda Riklija, delo Vladimirja Siliča – Bil sem tam in naredili pogovor z Judito Mandelc Kunšič ob odprtju razstave njenih slikarskih del na Blejskem gradu.

Omenim naj še strokovni ekskurziji na Tirolsko (Lienz, Monte Piana, Sterzing, Stam, Innsbruck, Tratzberg) in v bližnji Tržič (Pollakova kajža, Kurnikova hiša, Ljubelj). Izpostavljam še tradicionalni pohod na Ajdovski Gradec za kulturni praznik.

Bliža se leto 2020. Spremljali nas bodo Večeri z Muzejskim društvom Bled, Romanovi (8 predavanj), Razgledi 2020, strokovna ekskurzija na St. Peterburg in še kam. K uspešnemu delu prispeva tudi članarina. Prilagamo položnico z zneskom v vrednosti 10 eur in se priporočamo za plačilo. Plačilo bo možno tudi na Občnem zboru članov MD Bled v petek, 13. decembra 2019 v Festivalni dvorani na Bledu.

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je v letu 2019 pripoznalo delovanje Muzejskega društva Bled kot splošno koristno za celotno družbo in mu podelilo status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture. S tem je nadgradilo v letu 2013 podeljen status delovanja društva v javnem  interesu na področju kulture.

Filmski promocijski in dokumentarni program oblikuje ekipa Bled TV in Video Studio Bled. Vse podrobnosti o delovanju društva smo zabeležili na internetni strani https://www.mdbled.si Vsega tega ne bi mogli postoriti brez Občine Bled, Zavoda za kulturo Bled, CUT Bled, Kovinske Bled in preko 220 članov MD Bled. Posebna zahvala gre odličnim sodelavcem: Marku Vidicu, Vereni Vidic Štekarjevi, Daniju Tomažiču, Anžetu Muleju in ostalemim članom TV ekipe, Jožu Hausmanu, Saniji Despotović, za kar se vsem toplo zahvaljujem.

Prejmite lepe pozdrave.

Bled, 2. december 2019

PS: Članarino ali donacijo v višini 10,- eur lahko nakažete na: SI 56 0700 0000 1001 809. Referenca: SI00 2020. Ne pozabite na naslov.

Predsednik MD Bled:

Srečo Vernig