ZAVOD ZA KULTURO BLED IN MUZEJSKO DRUŠTVO BLED

V A B I T A

vse ljubitelje zgodovine in kulture v zgornjo dvorano Festivalne dvorane na Bledu na Večer z Muzejskim društvom Bled v četrtek, 5. aprila 2018 ob 18.30 uri. Dr. Daša Pavlovič nam bo predstavila Langobarde.

Konec 19. stoletja je bilo na Lajhu v Kranju odkrito veliko grobišče iz časa preseljevanja ljudstev. Na njem so svoje pokopavali tudi Langobardi. Kdo so bili Langobardi? Koliko časa in zakaj so bili prisotni na današnjem Slovenskem ozemlju? Kakšna je njihova vloga pri naseljevanju Slovanov na to območje? Arheološke raziskave grobišč iz časa preseljevanja ljudstev ter višinskih naselji Slovenije so v marsičem dopolnile razumevanje poti Langobardov iz Panonije v Italijo, ki je bila sicer znana iz zgodovinskega vira Zgodovina Langobardov Pavla Diakona napisanega ob koncu 8. stoletja.

Spomnimo se še Čedada, ki so ga najbolj zaznamovali Langobardi. V tem mestu so še danes vidni ostanki langobardske civilizacije. Ne moremo mimo langobardskega svetišča, oziroma molilnice Svete Marije, ki je edinstveni zgodovinsko-umetnostni objekt. Še danes je poln skrivnosti. Za časa Langobardov je bila dvorana okrašena z marmorjem, mozaiki na zlati podlagi in nizom svetnic, upodobljenih na treh stranicah, znamenite in čudovite štukature pa odvzemajo sapo obiskovalcem že skoraj trinajst stoletij.

Ker smo se že dotaknili Čedada, se spomnimo še muzeja kjer hranijo langobardske ostanke. Redka zbirka, ki priča o poteku vsakdanjega življenja, obrtnega dela in pogrebnih navadah tega starodavnega naroda.

Lepo vabljeni!

Bled, 31. marec 2018

Predsednik MD Bled: Srečo Vernig