ZAVOD ZA KULTURO BLED IN MUZEJSKO DRUŠTVO BLED –

V A B I T A

vse ljubitelje lepe besede v zgornjo dvorano Festivalne dvorane na Bledu na Literarni večer z Muzejskim društvom Bled v četrtek, 19. aprila 2018 ob 18.30 uri. Z nami bodo:

  • Takeaki Hori, Mednarodni PEN, PEN Japonska
  • Helmuth A. Niederle, PEN Avstrija
  • Zeynep Oral, Mednarodni PEN, PEN Turčija
  • Jevgenij Anatoljevič Popov, PEN Rusija
  • Sheng Xue, PEN Kitajska v izgnanstvu, Kanada
  • Bogdan Ghiu, PEN Romunija
  • Abdelmajid Benjelloun, PEN Maroko

Voditeljica pogovora:

  • Ifigenija Simonović, predsednica PEN Slovenija

Abdelmajid Benjelloun je Maročan, pesnik, romanopisec, umetnostni zgodovinar, profesor na univerzi in tudi slikar. Izdal je štiri romane in več kot dvajset pesniških zbirk. Je ustanovitelj Hiše literature v Maroku in predsednik Maroškega centra PEN. Njegovi aforizmi so takorekoč ponarodeli. Piše v francoščini in arabščini. Ukvarja se s polpreteklo zgodovino svoje dežele, knjiga o kolonializmu in nacionalizmu pa je temeljno čtivo politične sociologije.

Sheng Xue je literarno ime Zang Xihong, kitajsko-kanadske novinarke, pisateljice in zagovornice človekovih pravic. Sheng Xue je odrasla v Pekingu, a se je po protestih na Trgu nebeškega miru 1989 preselila v Kanado. Je članica Kanadskega centra PEN in Neodvisnega kitajskega centra PEN. Je redna dopisnica radia Free Asia (Svobodna Azija) in severnoameriška dopisnica za Deutsche Welle (Glas Nemčije). Sheng Xue je ena ključnih oseb v kitajskem gibanju za demokracijo v Kanadi. V svojih nastopih glasno obsoja sistematično kršenje človekovih pravic na Kitajskem.

Jevgenij Anatoljevič Popov je ruski pisatelj in esejist, znan predvsem po novelah. V času SZ je bil disident in v domovini ni 24 smel objavljati vse do časa Glasnosti leta 1986. Za njegove zgodbe je značilno, da se naslanja na ljudske pripovedke, a jim da ostrejši ton. Pogosto pravljico spremeni v satiro ali parodijo. Njegov jezik je prepojen s klasično rusko občutljivostjo. Kot pisatelj je zelo glasen nasprotnik Vladimirja Putina, kar mu krati mir za pisanje. Njegova zbirka novel Rusko veseljačenje je kultna knjiga sodobne ruske literature.

Zeynep Oral je doma iz Istanbula. Študirala je novinarstvo na pariški Sorboni. Zaposlena je bila pri osrednjem turškem dnevniku Milliyet, ki ima posebno kulturno prilogo, članke pa objavlja tudi v

drugih revijah in časopisih. Napisala je več kot deset knjig, predvsem zbirk poezije in novel, pa tudi esejev in potopisov. Piše tudi za gledališče in o njem. Med mnogimi nagradami, ki jih je prejela, je najprestižnejša nagrada matere za mir, ki jo podeljuje organizacija UNESCO (2000), je pa tudi vitezinja reda za umetnost in literaturo, ki ga podeljuje francosko ministrstvo za kulturo. Zynep Oral je tudi neumorna aktivistka za pravice žensk. Je predsednica Turškega centra PEN.

Helmuth A. Niederle živi na Dunaju, kjer je študiral evropsko in ne-evropsko etnologijo ter zgodovino umetnosti. Od leta 1974 je raziskovalec pri Avstrijskem inštitutu za literaturo, dolgoletni programski

vodja, pa tudi profesor na dunajski univerzi. Raziskoval je v Indoneziji, na Filipinih, v Indiji, Južni Afriki in v Sierra Leoni. Zadnje čase se ukvarja z literaturo in migracijo, od leta 2011 pa je predsednik Avstrijskega centra PEN. Piše poezijo, eseje in prozo. Pomembna je izjemna zbirka knjig, ki jo je zasnoval Avstrijski center PEN, v kateri so objavljena v nemščino prevedena dela preganjanih ali zaprtih pisateljev z najrazličnejših koncev in krajev sveta.

Bogdan Ghiu je romunski pesnik, pisatelj, esejist in prevajalec, član romunskega društva pisateljev in Romunskega centra PEN. Prejel je državno nagrado, ki mu dodeljuje naziv Vitez kulture. Je avtor pesniških in esejističnih zbirk. Njegova poezija je filozofska, eseji pa so poetični. V romunski jezik je prevedel na desetine klasičnih del francoske literature in filozofije: Georges Bataille, Michael Foucault, Jacques Derrida, Pierre Bourdieu, Charles Baudelaire, Marguerite Duras, Antonin Artaud ….

Takeake Hori je japonski pisatelj in novinar, urednik in antropolog, stalni sekretar Mednarodnega PEN, kjer deluje že od leta 2001. Piše knjige, ki se dotikajo socioloških vprašanj. V angleščini je izšla monografija o vprašanju, kako upoštevati antropološki odnos Japoncev do tune in zaščititi morski ekosistem, neprevedena pa so dela o možnosti nehegemonije v sodobnem svetu, o vlogi svetovnih

voditeljev v 21. stoletju in podobno. Predava na mnogih univerzah, trenutno na anglo-ameriški

univerzi v Pragi. Bil je urednik tednika Japan Times Weekly (1990-95), napisal pa je številne eseje za konference Mednarodnega PEN.

Lepo vabljeni!

Bled, 15. april 2018

Predsednik MD Bled: Srečo Vernig