ZAVOD ZA KULTURO BLED IN MUZEJSKO DRUŠTVO BLED

V A B I T A

vse ljubitelje zgodovine in kulture v Viteško dvorano na Blejskem gradu na Večer z Muzejskim društvom Bled v četrtek, 7. septembra 2017 ob 18.30 uri. Dr. Peter Turk. Mag Miran Pfalum in Andrej Žužek nam bodo predstavili: Umetelnost bronastodobnih zlatarjev

Predstavili bodo sožitje znanj bronastodobnih zlatarjev in tehnologije sodobnega časa. Našivek z Bleda je testni primerek sodelovanja arheologije in 3D digitalizacije. V veliko pomoč so sodobne tehnike pri izdelavi replik. Predmeti, ki so jih izdelali bronstodobni zlatarji ponovno zaživijo. Vse se vrača, znanje, ideje, sporočila, ..

Dr. Peter Turk je slovenski arheolog. Leta 1990 je diplomiral na ljubljanski Filozofski fakulteti in prav tam leta 2000 doktoriral. Istega leta se je kot kustos za arheologijo prazgodovine zaposlil v Narodnem muzeju Slovenije. Dr. Turk posebej raziskuje bronasto dobo, zlasti kulturo žarmih grobišč. Vodil je arheološka izkopavanja več prazgodovinskih najdišč, predvsem na Krasu in Dragomlju. Urejal je glasilo  Arheo (1992-1993), leta 2000 pa je postal glavni urednik serije Katalogi in monografije Narodnega muzeja Slovenije.

Mag. Miran Pflaum je akademski kipar, magister restavratorstva (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Ljubljana), krajša podiplomska izobraževanja je opravil doma in v tujini (London, Dunaj,  München, Benetke). V Narodnem muzeju Slovenije je zaposlen od leta 1989. Področja delovanja: konserviranje-restavriranje (arheološka keramika, kamen), kopistika (arheološko, numizmatično in umetno obrtno gradivo), oblikovanje, avtorstvo in soavtorstvo razstav, sodelovanje pri izvedbi raziskav (neandertalčeva piščal)  in strokovno  sodelovanje s slovenskimi muzeji in drugimi institucijami. Poleg številnih manjših del je vodil in izvajal tudi zahtevne konservatorsko-restavratorske posege (emonski mozaiki, lapidarij Narodnega muzeja Slovenije, egipčanska mumija).

Andrej Žužek je direktor in lastnik podjetja INTRI d.o.o. ki je bilo ustanovljeno januarja 2013 v Ljubljani. Storitve, ki jih podjetje nudi, temeljijo na uporabi najsodobnejših 3D tehnologij, pri čemer so najpomembnejše 3D tisk, 3D skeniranje oz. 3D digitalizacija, 3D programska oprema, kot je npr. Rhinoceros in SolidWorks.

Lepo vabljeni!

 

Bled, 30. avgust 2017

Predsednik MD Bled: Srečo Vernig