ZAVOD ZA KULTURO BLED IN MUZEJSKO DRUŠTVO BLED – V A B I T A

vse ljubitelje kulture in zgodovine v Viteško dvorano na Blejskem gradu na Večer z Muzejskim društvom Bled v četrtek, 5. marca 2015 ob 19. uri. Zdravnica dr. Mojca Kambič Budkovič, nam bo predstavila Zgodovino Bohinja od 1914 do 1945 po raziskavah Tomaža Budkoviča.

Prav presenetljivo je, in zelo nas veseli, da nam bo mag. Mojca Kambič Budkovič, dr. med., specialistka nevrologije, predavala o bližnji zgodovini Bohinja. Njeno strokovno področje je prepoznavanje in zdravljenje nevroloških bolezni. (Magistrski študij je opravila na Medicinski fakulteti v Zagrebu na temo klinične in likvorske spremembe pri osebah z multiplo sklerozo. Pri proučevanju možganske kapi je izpopolnila tudi svoje znanje iz kardiologije in drugih področij interne medicine). Naj nas njena poklicna orientacija ne zapelje. Vseskozi je namreč podpirala svojega moža Tomaža Budkoviča pri njegovih raziskavah Bohinja. V živo je spremljala, kako so nastajale njegove knjige: Bohinj 1914-1918, med fronto in zaledjem (1999), Vzpon Bohinja pred zatonom Avstro Ogrske (2004), S Trudijevim bataljonom na Soškem bojišču (2009), Bohinj 1918-1941, življenje ob meji (2014).

Knjige Tomaža Budkoviča nimajo samo izjemne zgodovinske vrednosti. Ob pozornem branju vidimo, da so tudi izredno sporočilne. Pomagajo nam razumeti, kako je vplivala gradnja bohinjskega predora in železnice na ekonomijo prebivalcev, kako sta vplivali na njihovo življenje obe svetovni vojni. Kako so vplivale spremembe državnih mej, te umetne pregrade, na standard ljudi? Kako posamezne spremembe vplivajo na napredek kraja ali na revščino prebivalcev. Zgodovinski dogodki, ki jih opisuje avtor, so samo okvir za prikaz življenja prebivalcev blejsko bohinjskega kota, predvsem bohinjskega. Vsa sporočila so podprta z avtentičnimi dokumenti, fotografijami, listinami. Zaslutimo lahko utrip življenja povprečnega človeka v hitri menjavi časov. Ali lahko zaradi družbenih ali ekonomskih sprememb zaslužiš kakšen dodaten dinar ali euro, ga izgubiš? Za priboljšek, za boljše življenje, ali za borbo z revščino? Ali ljudje »umirajo«, ali živijo? Kako na kvaliteto njihovega življenja vplivajo usodne spremembe? Ali razvoj prinaša turizem, trgovino, pohodništvo, rudarstvo, ceste, železnico, mostove, vodovod..? Ali ostane le krivolov in nezakonito trgovanje? Prisluhnimo predavateljici Mojci Kambič Budkovič, da nas popelje v Bohinj pred drugo svetovno vojno.

Bled, 25. februar 2015

Predsednik MD Bled
Srečo Vernig