ZAVOD ZA KULTURO BLED IN MUZEJSKO DRUŠTVO BLED V A B I T A –

vse ljubitelje kulture in zgodovine v Viteško dvorano na Blejskem gradu na Večer z Muzejskim društvom Bled, v četrtek, 6. novembra 2014 ob 19. uri. Jože Hausman nas bo preko skrajšanih filmov popeljal kakšnih trideset let nazaj. V predstavitvi Bled skozi kamero Jože Hausmana bomo doživeli nepozabne spomine bližnje preteklosti.

Film ni samo intimna vizualizacija dogodka avtorja, je umetnost, ki jo avtor ujame v objektiv kamere in jo zapiše za sebe in za zanamce. Je čista, ne potvorjena resnica nekega trenutka, nekega časa. Jože Hausman torej razkriva trenutke »čiste« resnice, je človek, ki vizualizira dogodke, tiste, ki smo jih že skoraj pozabili. Ko rečemo resnice, mislimo na spomin, na tisti del spomina, ki ujame gibanje v misel. Resnico torej doživljamo, blejsko, gorjansko, bohinjsko, gorenjsko, domačo, kot utrinek, kot zgodbo, kot napev, kot lepoto nekega časa. Za nas in za naše zanamce.

Ste že slišali za blejski Hollywood? Še ne? Če stopite v Hausmanovo ustvarjalnico ste v Hollywoodu. Ne po velikosti, ne po zelenih kulisah, ne po proračunu, temveč po arhivu spominov iz domačih krajev, spominov, kjer igrajo glavno vlogo domači igralci in igralke. Tisti iz ulice, tisti iz sosedove hiše, tisti iz sosednje vasi. Torej jaz, ti, vi, oni, mi vsi. To je Hollywood v eni osebi. Jože kot režiser, Jože kot direktor fotografije, Jože kot montažer, Jože kot producent in Jože kot scenarist. To je Jože Hausman, naš večerni gost.

Ne pozabite pokukati tudi na www.mdbled.si

Bled, 1. novembra 2014

Predsednik MD Bled
Srečo Vernig