Zbrali se bomo v soboto, 27. septembra 2014 ob 8.10 uri na železniški postaji Bled-Jezero. Vlak odpelje ob 8.35 uri. Najava je možna preko www.mdbled.si (zgoraj levo) ali telefonsko Zlata Rejc – 041 479 695. Za vse, ki se boste prijavili na ekskurzijo, bomo kupili skupinsko karto. Cena za povratno karto je 9,30 eur za osebo. Kdor ne bo najavil svoje udeležbe lahko kupi karto individualno. V Novo Gorico pridemo predvidoma ob 10.15 uri.

Sledil bo voden ogled. Vsebine ogleda: Trg Evrope pred novogoriško železniško postajo, po katerem teče mejna črta, sicer prosto prehodna; Gorišček stičišče sedmih smeri, Gregorčičev pogrebni sprevod, langobardska grobova; judovska sinagoga, Kulturni dom, Travnik – goriški glavni trg, kraj obglavljenja tolminskih puntarjev, Goriški grad – panoramski razgledi v razne smeri, mestno središče s Trgovskim domom (1904) in bližnjim sedežem slovenskih ustanov. Vmes vrsta podrobnosti o slovenski stvarnosti v preteklosti in sedanjosti: šolstvo, kultura, šport, gospodarstvo, stavbe in seveda tudi celotna sedanja stvarnost mesta ob meji ter perspektive povezovanja z Novo Gorico. Kdor bi si želel ogledati Muzej goriškega srednjega veka v samem gradu je vstopnina za skupine (najmanj 10 oseb) 1,5 eur na osebo. Sicer ni nikjer predviden notranji ogled stavb in ustanov razen v primeru deževnega vremena, ko bi se nekje usedli in bi zato govorna razlaga trajala nekaj dlje. Strošek vodenja je 2 eur na osebo. Ogled bo trajal 3-4 ure.

Ravno prav lačni bomo tako prišli do stojnic s hrano, ki se bodo razprostirale po celem mestu, saj bo prav ta konec tedna v Gorici vikend kulinarike. Individualen ogled kulinarične ponudbe in čas za kosilo po lastni presoji.

S polnimi želodčki, prežeti z vtisi in bogatejši za nova spoznanja o Novi in Stari Gorici bomo ob 18.05 že na vlaku v Novi Gorici. Predviden povratek na železniško postajo Bled-Jezero bo ob 19.59 uri.

Vabljeni z nami; vedno je zanimivo!

Srečo Vernig
Zlata Rejc