ZAVOD ZA KULTURO BLED IN MUZEJSKO DRUŠTVO BLED – V A B I T A vse ljubitelje kulture in zgodovine v Viteško dvorano na Blejskem gradu na Večer z Muzejskim društvom Bled, v četrtek, 2. oktobra 2014 ob 19. uri. Ivan Sivec, pisatelj in pesnik nas bo odpeljal v rimsko zgodovino s predavanjem: Rimljani na naših tleh ob 2000 letnici Emone. Predavatelj je napisal kar 123 knjig in imel po Sloveniji več kot 900 predstavitev. Letos je izšla Sivčeva tetralogija o Rimljanih na naših tleh.

Proučevanje zgodovinskih virov, knjig, zapisov in člankov prestavljajo osnove za njegova dela. Temelji njegovih knjig so zgrajeni na realnih podlagah. Iz njih poženejo zgodbe, ki so se zgodile v preteklosti, so lahko tudi zgodbe sedanjosti, mogoče celo zgodbe prihodnosti.

Tavriski je oznaka za keltsko pleme, ki ga je sestavljalo več rodov in je v več valovih prišlo na naše področje iz Galije. Poimensko so izpričani le Latobi, Jazi in Varkiani. Naseljeni so bili v srednji in vzhodni Sloveniji, na severozahodu Hrvaške in na jugozahodu Madžarske. Srečujemo se s časom od 4 st. pred n. št. do začetka našega štetja, ko se Zadnji keltski poglavar na naših tleh sreča z Rimljani.

V začetku 1. stoletja so Rimljani ob levem bregu reke Ljubljanice postavili svojo kolonijo Julijo Emono. Glede na pred skoraj stoletjem odkrit napisni kamen vemo, da je Emona v drugi polovici leta 14 ali v začetku leta 15 že stala in da sta v njej cesarja Avgust in Tiberij dala zgraditi eno večjo javno zgradbo, morda obzidje s stolpi. V mesto so naselili koloniste iz severne Italije. Spoznali bomo Usodno Emonsko lepotico. Usodno za koga?

Cesar Gracijan (375 – 383) je leta 378 imenoval Teodozija za so-cesarja vzhodnega dela Rimskega cesarstva. Po smrti cesarja Valentinijana II. leta 392 (polbrat cesarja Gracijana) je Teodozij vladal kot samostojni cesar. 6. septembra 394 je v bitki pri Mrzli reki (danes potok Hubelj pri Ajdovščini) premagal samozvanca Evgenija, učitelja govorništva, katerega je dve leti prej povišal v cesarja frankovski general Argobast. Izvedeli bomo kaj nam prinaša Burja nad mrzlo reko.

Zaradi njegove krutosti so Atila imenovali “šiba božja”. Z nepopustljivo odločnostjo in brezobzirno nasilnostjo je zasedel ozemlje od Rusije do zahodne Evrope. Ubijal je vse, ki so mu bili na poti. Številne vasi in mesta je popolnoma uničil. Tudi Oglej se mu ni mogel zoperstaviti. Kot samostojni vladar je vladal le osem let (445-453), toda Rim in Evropa se ga spominjata še danes. Atila, šiba božja, za koga?

Oglejti si tudi: rimska-tetralogija-sept 2014

Nekatere zanimivosti tudi na www.ivan.sivec.net

Ne pozabite pokukati še na www.mdbled.si

Bled, 28. septembra 2014

Predsednik MD Bled
Srečo Vernig