ZAVOD ZA KULTURO BLED IN MUZEJSKO DRUŠTVO BLED – V A B I T A vse ljubitelje kulture in zgodovine v Viteško dvorano na Blejskem gradu na Večer z Muzejskim društvom Bled, v četrtek, 4. decembra 2014 ob 19. uri. Življenje in pridige Janeza Svetokriškega predstavljata gledališki igralec Sergej Ferrari in Srečo Vernig.

Janez Svetokriški je z govorno besedo uresničeval smernice tridetinskega koncila, ki je zapovedoval duhovnikom, da morajo vsako nedeljo ali na praznik govorit vernikom v njihovem jeziku. S tem je uresničeval program svojega reda, ki je pridigarsko službo cenil kot svoje najplemenitejše opravilo. Svetokriški se je še posebej izkazal. Ljudstvo ga je vzljubilo in zvesto poslušalo v vroči ni in mrazu, kakor sam pravi v pridigi “Slovo od Ljubljane”. Tudi sobratje duhovniki, kapucinarji, so njegovo pridigarsko sposobnost zelo cenili. Mnogi od njih so ga prosili, da bi jim posodil svoje slovenske pridige, da bi jih prepisali, ali pa, da bi jih “drukat pustil”. S tem si je postavil obsežen plan, ki ga je v sedemnajstih letih skoraj v celoti uresničil. Izdal je 5 debelih zvezkov pod naslovom Sacrum promptuarium – Sveti priročnik na 2896 straneh.

Nekatere od pridig Janeza Svetokriškega nam bo povedal gledališki igralec Sergej Ferrari. Igralec Sergej Ferrari se je rodil v Komnu. Leta 1969 je diplomiral na AGRFT v Ljubljani. Od leta 1959 je nastopal (preko petnajst vlog) in režiral v PDG v Novi Gorici, od leta 1962 pa je bil direktor Kino podjetja v Novi Gorici. Nastopal je tudi v filmih Na klancu, Begunec in Heretik.

Vezni tekst o življenju Janeza Svetokriškega bo dodal Srečo Vernig. Popeljal vas bo v skrivnosti, ki se skrivajo za znamenitim pridigarjem Janezom Krstnikom od Svetega Križa.

Duh pridige Janeza Svetokriškega spoznajmo preko kratke pridige o našem srcu. »Naše srce. Srce naše je kakor Proteus, kateri se preobrne v to podobo, katera njemu dopade; kakor cameleontes, kateri sledno farbo nase vzame; kakor malin, kateri mele vsake sorte žitu; kakor en plac, na katerem se sledna kupčija predaja; kakor ena šula, v kateri vsi uki se zapopadejo; kakor enu morje, v kateru vsi studenci inu potoki tečejo; en pungrad, v katerem vse sorte lepih rož rastejo.« Lepo, ali ne?

Veliko več pa na predstavi v Viteški dvorani na Blejskem gradu.

Vabljeni!

Ne pozabite pokukati tudi na www.mdbled.si

Bled, 28. november 2014

Predsednik MD Bled
Srečo Vernig