ZAVOD ZA KULTURO BLED IN MUZEJSKO DRUŠTVO BLED –

V A B I T A

vse ljubitelje zgodovine in kulture v Viteško dvorano na Blejskem gradu na Večer z Muzejskim društvom Bled v četrtek, 6. aprila 2017 ob 18.30 uri. Tomaž Marzidovšek nam bo predstavil: Letališče na Bledu med 1. sv. vojno.

Tomaž Marzidovšek je ljubitelj letalstva in padalstva. Oba podorčja proučuje od mladosti dalje. Sam je padalec že 30 let. Naredil je preko 2.000 skokov. Tekmoval je za ALC Lesce. Padalsko šolo je vodil 15 let. Z njegovo pomočjo je prvi skok s padalom naredilo preko 400 udeležencev. Dokler so na letališču Lesce prirejali mitinge je bil uradni komentator prireditev. Raziskovanje letalstva ga je pripeljalo do letališča na Bledu, ki ga je avstro-ogrska vojska leta 1917 postavila na Bledu. Izbrskal je prenekatere zanimive podrobnosti.

 

Ob izbruhu velike vojne je avstro-ogrsko letalstvo imelo 10 opazovalnih balonov, 85 pilotov in 35-40 letal. Cesarstvo je bilo slabo industrializirano. Posledično je bila tudi letalska industrija slabo razvita. Celotna vojaška doktrina cesarstva je temeljila na tradicionalnem vojskovanju. Nekoliko bolje so bile v letalskem smislu organizirane sile Rusije, Italije in Anglije.

 

Tako lahko preberemo:

»Letališča v zaledju soške fronte

Avstro-ogrska vojska je v zaledju soške fronte zgradila več kot 20 letališč “kopenskega” in “mornariškega” letalstva. Letališči “Gorica 1911-1914” in “Ljubljana (Šiška) 1918-1924” sicer nista bili zgrajeni za namene obrambe ob Soči, vendar predstavljata začetek in konec pionirskega obdobja vojnega letalstva. Letališče je v tem obdobju označevala travnata vzletno-pristajalna steza in posebni objekti za varovanje letal, platneni šotori, leseni ali železni hangarji. Letališča so bila postavljena v bližini infrastrukture (ceste ali železnice) in v bližini kraja, ki je dal letališču tudi ime. Pripadniki letalskih enot so se nastanili na letališču in v bližnjem kraju.«

 

Lepo vabljeni!

 

Bled, 2. april 2017

Predsednik MD Bled: Srečo Vernig