ZAVOD ZA KULTURO BLED IN MUZEJSKO DRUŠTVO BLED – V A B I T A

 

vse ljubitelje kulture in zgodovine v Viteško dvorano na Blejskem gradu na Večer z Muzejskim društvom Bled v četrtek, 5. oktobra 2015 ob 18.30 uri. Dr. Janez Premk nam bo predstavil Kentavra lokostrelca z Brd na Bledu.

 

  NEKAJ MALEGA O KENTAVRU
Vrnimo se več deset tisoč let nazaj. Človek se je še preživljali z lovom in nabiranjem. Bohinj je bil na koncu sveta, Karavanke nepremostljiva ovira. Eno od plemen je živelo pod skalnim previsom na južnem delu Mežaklje, pod Rebrom nad Zasipom, tik nad gozdom. Na travniku, ki se je stikal z gozdom, si med travo lahko zasledil bilke rži in ječmena. Jesen se je bližala. Jutranja megla je pokrivala ravnico. V daljavi, sredi megle, so se pojavili čudni stvori, pol ljudje, pol konji. To je bila že tretja skupina, ki je prečkala ravnino. Prihajali so s tiste strani kjer sonce vzhaja in se premikali tja kjer sonce zahaja. Čista tišina je zajela pleme.……..

Naprej na predavanju!!

   VELIKO VEČ O DR. JANEZ PREMKU

Janez Premk, r. 1973 v Kranju, je diplomiral iz umetnostne zgodovine na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani leta 1999. Pri diplomskem delu in pri eni največjih muzejskih razstav doslej Od Rimljanov do Slovanov je sodeloval z Narodnim muzejem Slovenije s temo: O blejski fibuli s podobo kentavra lokostrelca. Študij je nadaljeval v Ljubljani in del podiplomskega študija opravil tudi v tujini (Hebrejska univerza v Jeruzalemu, Izrael), leta 2002 pa je dobil status mladega raziskovalca in nato raziskovalca na podoktorskem projektu na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V maju 2004 je bil izvoljen v strokovni naziv asistenta. V letih 2000/2001 je bil soudeležen pri projektu dokumentacije slovenskih cerkva (dekanija Kobarid-Bovec), ki ga je vodila Mohorjeva založba v Celju. Leta 2005 je doktoriral pri prof. dr. Nataši Golob s temo Odnos do judovstva v umetnosti vzhodnoalpskega prostora od 13. do 16. stoletja. Med leti 2006-2009 je bil strokovni vodja mednarodnega projekta Judovski arhiv Slovenije (Jewish Archive of Slovenia), ki je vključeval zbiranje, arhiviranje, dokumentiranje in evidentiranje judovske dediščine na Slovenskem. Od leta 2010 dalje je Janez Premk  direktor zavoda Raziskovalno-dokumentacijski center JAS, kjer se poleg raziskovalnih projektov ukvarja z izdelavo konservatorskih načrtov za obnovo stavb kulturne dediščine. Kot turistični vodnik z licenco GZS se ukvarja tudi s turističnim vodenjem in z izobraževanji, namenjenimi strokovni in širši javnosti. Rezultat novejših raziskav je leta 2014 izdana knjiga avtorjev Janeza Premka in Mihaele Hudelja: Tracing Jewish Heritage: A Guidebook to Slovenia (Po sledeh judovske dediščine na Slovenskem) v angleškem jeziku.

Lepo vabljeni!

Bled, 31. oktober 2015

Predsednik MD Bled: Srečo Vernig