ZAVOD ZA KULTURO BLED IN MUZEJSKO DRUŠTVO BLED – V A B I T A vse ljubitelje kulture in zgodovine v Viteško dvorano na Blejskem gradu na Večer z Muzejskim društvom Bled, v četrtek, 8. JANUARJA 2015 ob 19. uri. Dr. Peter Turk nas bo popeljal v bronasto dobo na predavanju Bronastodobni zakladi Gorenjske; začasna skrivališča ali prazgodovinska svetišča?

To leto je trava pod robom Brezniških peči in Smokuškega vrha bogato obrodila. Rumena zrna so obetala, da pozimi ne bomo lačni. Še kakšen dan potrebujemo, da bo zrnje dozorelo, je pomislil oče družine. Toda skrbel ga je jezdec, ki je prejšnji dan prijahal iz smeri Bistrice, preko Dobrega Polja, Mošenj, Spodnjega Otoka in odjahal v smeri Breznice, Žirovnice in Koroške Bele. To, da je bil oborožen z bronastim orožjem ga ni skrbelo, toda zakaj je jezdil sam v teh negotovih časih, se je spraševal. Ali je to predhodnik, oglednik, prijatelj ali sovražnik? Nič, jutri bomo želi, se je odločil. Vsa družina je pomagala pri žetvi. Ženske so žele z bronastimi srpi. Moški in otroci so zrnje, ki se je mešalo s travo nabirali v ponjave, ki so bile narejene iz kož. Do večera so poželi velik del pridelka. Zrnje so odnesli v jamo pod Ajdno kjer so utrujeni od celodnevnega dela prenočili. Zgodaj zjutraj so vstali in se pričeli spuščati v dolino. »Najprej gremo do naše koče na robu gozda,« je odredil oče družine, »še prej pa po bronasto orodje, ki smo ga skrili v špiljo na robu pašnika«. Toda še preden so stopili iz gozda so v daljavi zagledali konjenike. Prah izpod konjskih kopit se je dvigoval visoko v zrak. Hitro so se umaknili nazaj globoko v gozd. Jezdeci so že prijahali do polja ob robu gozda. Konji so upočasnili galop. Možje na konjih so se ozirali naokrog in iskali domovanja staroselcev. Hitro odkrijejo kočo. Plen je bil majhen. Toda plamenom se koča ni mogla zoperstaviti. Iz daljave je družina gledala kako je njihovo bivališče izginjalo v plamenih. Izgubili smo vse kar smo imeli, le življenja smo si rešili, se je v mislih zahvaljeval oče družine. Kakšno srečo smo imeli, da smo prespali v jami. Bogovi so nas obvarovali, je premišljeval še naprej. Naslednje jutro je poslal najstarejšega sina, da odnese bronasti meč do sotočja Save. »Na mestu kjer se reki stekata v eno vrzi meč v vodo tako daleč kot ti dajo moči, in se zahvali bogu Svetovidu,« mu je naročil oče. Sam je odšel na Belščico, na točko kjer se vidijo tri reke. Pod velike kamnite bloke je položil svojo daritev bogu Belinu, svojo dragoceno bronasto sekiro. In življenje je teklo dalje po starih postavah in s starimi bogovi.

Dr. Peter Turk je slovenski arheolog. Diplomiral je leta 1990 na ljubljanski Filozofski fakulteti, kjer je tudi doktoriral na temo Depoji pozne bronaste dobe med panonskim in apeninskim prostorom. Je specialist za raziskovanje bronaste dobe. Zlasti proučuje kulturo žarnih grobišč. Vodil je številna izkopavanja na prazgodovinskih najdiščih. Dr. Turka bomo povprašali kakšne so bile okoliščine raziskanih zakladov z Gobavice nad Mengšem, iz Dragomlja pri Domžalah, pa tudi o naključnih zakladnih najdbah z Bleda in iz Duplice pri Kamniku. Prav zanimivo bo!

Ne pozabite pokukati tudi na www.mdbled.si

Bled, 2. januarja 2015

Predsednik MD Bled
Srečo Vernig